Semester med husvagn eller husbil

Det ligger ett romantiskt skimmer över att åka på husvagnssemester – eller över att ge sig ut med husbilen för den delen. Det kommer med en viss frihetskänsla som ger möjlighet att laga mat och packa med sig alla de förnödenheter som behövs – samtidigt som det skapar förutsättningar för en viss bekvämlighet. Inte minst om du dessutom har ett förtält till husvagn eller husbil. Ta del av tips inför ditt val av att köpa ny husbil eller husvagn.


Husvagn eller husbil? Längre ner på denna sida jämför vi fördelarna med de båda alternativen för att hjälpa dig som vill ge dig ut på semester med husvagn eller husbil. Du får också en checklista över vad du behöver ha kontrollerat innan du ger dig ut på vägarna.

Nya husvagnar

Det finns många fördelar med nya husvagnar. En av dem är att du får en nyproducerad och oanvänd husvagn som uppfyller alla de krav som du sätter. Husvagnar som tillverkas idag är rustade för att hålla länge och för att köras långt. De har ny el och alla de bekvämligheter som vi har vant oss vid idag – de behöver dessutom inte servas lika ofta. Fri-Bo är en av Västsveriges största återförsäljare av nya husvagnar och har husvagnar av flera av marknadens främsta tillverkare i sitt sortiment. Hos dem framlyfts även aspekten kring känslan som omger en ny husvagn; doften av nytillverkning och den helt nya insidan och utsidan som gör dig redo att kroka på vagnen på din bil och fara ut på nya äventyr.

Teckna husvagnsförsäkring

Se alltid till att teckna en husvagnsförsäkring som täcker både husvagnen och de ägodelar som du har med dig på din semester. Med en husvagnsförsäkring från till exempel WaterCircles får du bland annat 0 kronor i självrisk vid stenskott. Med en husvagnsförsäkring kan du få ersättning om du skulle råka ut för stöld eller inbrott, men också om brand skulle uppstå till följd av till exempel åska eller en gasolexplosion.

Köpa begagnad husvagn

Begagnade husvagnar är ett populärt alternativ för personer som är intresserade av camping eller resor på hjul, men vill spara in lite på kostnaderna. Precis som för nya husvagnar erbjuder även begagnade fordon samma typ av flexibilitet och frihet att utforska olika platser, samtidigt som de ger bekvämligheten av ett hem till ett lägre pris. Är du på jakt efter begagnat? Då har du oändligt med varumärken och modeller att välja bland för att hitta den husvagn som passar dig bäst! Du kan bland annat besöka fri-bo.com för att ta del av deras utbud av begagnade husvagnar till salu.

Nya husbilar

Nya husbilar har något som inte går att hitta hos en begagnad. Det är mer än bara de yttre attributen och de moderna bekvämligheterna – det är också något som inte går att sätta fingret på. En känsla. En ny husbil är också säkerhet. När du ska köpa ny husbil vill du se till att göra det från kända och väletablerade märken, som de som finns hos exempelvis Fri-Bo. Då kan du försäkra dig om att du kommer kunna få tag i reservdelar till och att den blir enkel att sälja vidare i ett senare skede. Om du inte använder din nya husbil året runt kan du välja att ställa av den under vissa delar av året för att sänka dina skattekostnader.

Teckna husbilsförsäkring

Även när du ger dig ut med en husbil bör du se till att ha tecknat en husbilsförsäkring. Tidigare nämnda WaterCircles erbjuder en husbilsförsäkring som, utöver det som ingår för husvagn, även inkluderar bland annat trafikförsäkring, maskinskada och räddningsförsäkring. Alla husbilar som är i trafik måste, enligt svensk lag ha en trafikförsäkring, men att teckna en full husbilsförsäkring som inkluderar mer än så är alltid att rekommendera.

Du kan läsa mer om assistansförsäkring för husvagn och husbil här.

Köpa begagnad husbil

Genom att köpa begagnat kan man på ett enkelt sätt hitta en husbil som passar ens specifika behov och budget. Här kan du även välja och vraka mellan mängder av varumärken, modeller och årsmodeller vilket ger dig ett brett spann av husbilar att sålla bland. Marknaden för begagnade husbilar är enormt stor och det finns något för alla önskemål och plånböcker. Klicka dig in på fri-bo.com för att spana in deras begagnade husbilar i lager.

Köpa ny husbil eller husvagn?

Funderar du på att köpa ny husbil eller husvagn att semestra i, men känner dig osäker på vilket alternativ som passar dig och ditt semestrande bäst? Enligt statistik som presenteras på svensk campings branschorganisation (SCR) är det absolut vanligast att campa i husvagn. Husbil, stugor och campingtält upptar totalt endast en tredjedel av alla campingplatser i Sverige. Men det kan finnas anledning att välja en ny husbil. Här hittar du några tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig på vägen i valet mellan att köpa ny husbil eller husvagn.

Fördelar med att köpa ny husvagn

  • När du har parkerat husvagnen är du fri att ta bilen på olika dagsutflykter utan att behöva packa ihop dina grejer
  • Du kan rota dig och slappna av på en och samma campingplats under en längre tid
  • Husvagn är billigare än husbil och inte lika dyr i drift
  • Körkomforten ger dig privatbilens alla bekvämligheter
  • Passar bra för barnfamiljer

Fördelar med att köpa ny husbil

  • Du slipper köra med släp och jobbet med att haka fast, parkera och haka av en husvagn
  • Studier visar att husbilssemestrare tenderar att åka längre sträckor - en husbil passar bra för den som vill täcka ett större geografiskt område
  • Du kan vara mer spontan med vart du åker
  • En husbil är enklare att köra än en husvagn
  • Passar bra för par eller för den som reser ensam

Checklista inför semestern

Innan du beger dig ut på semester med din nya husvagn eller husbil bör du alltid kontrollera att du är ordentligt förberedd.

  • Däck
    Du bör inte ge dig ut med en husvagn som har sprickor i däcken. Kontrollera också lufttrycken eftersom det påverkar hur snabbt däcken slits, men också husvagnens stabilitet på vägen samt. Det minimerar också risken för att däcket ska explodera under färd.
  • Bromsar
    Kontrollera alltid bromsarna innan du ger dig ut genom att provbromsa i låg fart. För att undvika att påskjutsbromsen inte ska fastna bör du även göra kraftigare inbromsningar i en något högre fart.
  • Husvagnens koppling
    Husvagnens koppling, också kallad kulhandske, är den del av husvagnen som du krokar fast i bilen. Denna ska vara välsmord, oskadd och sitta fast ordentligt i bilens dragkrok.
  • Ventilation
    Ventilöppningarna i golvet och taket måste hållas fria. Att täcka för en golvventil med en matta är förenat med livsfara.
  • Tillförseln av gasol
    Inför din resa bör du noggrant granska slangarna till gasolsystemet för att säkerställa att det inte finns några sprickor. Sprickor kan resultera i läckande gasol och orsaka mycket tragiska olyckor. Varje år bör gasolsystemet också provtryckas på en verkstad.
  • Husvagnens belysning
    Kontrollera husvagnens skyltbelysning, blinkers och bromsljus så att de fungerar korrekt. Oxidation i elkontakterna kan lätt skapa problem. För att undvika detta kan du använda en så kallad kontaktspray som driver ut fukt från elkontakterna.
  • Tank- och ledningssystem
    En gång om året bör du kontrollera tank- och ledningssystemet eftersom slitage och åldersförändringar på dessa kan vara direkt livsfarligt. Detta gäller för hela systemet, inklusive slangar, slangklämmor och anslutningar till tanken. Är du tveksam? Byt!